Livsmedelsmaskiner - Grundläggande begrepp - Del 2: Hygienkrav
Prenumerera på standarder med tjänst SIS Abonnemang. Genom att prenumerera får du effektiv åtkomst till gällande standarder och säkerställer att ditt företag alltid har tillgång till senaste utgåvan.
Läs mer om SIS Abonnemang
Denna del av EN 1672 anger allmänna hygienkrav för maskiner som används vid beredning och tillverkning av livsmedel för mänsklig konsumtion, och i förekommande fall, för behandling av djurfoder, för att eliminera eller minimera risken för infektion, sjukdom, smitta eller skada orsakad av dessa livsmedel eller foder. Den anger de risker som är hänförbara till användandet av sådana maskiner och beskriver konstruktionsprinciper och användningsinstruktioner för att eliminera eller reducera dessa risker. Denna standard behandlar inte de hygienrelaterade risker som brukaren kan utsättas för vid användandet av maskinen tillsammans med rengöringsmedel, ånga etc. Sådana risker behandlas i prEN 1672-1:1994. Denna standard är tillämplig för de maskiner för bearbetning av livsmedel som räknas upp i den bindande bilagan A, vilka används för satsvis, kontinuerlig, öppen eller sluten bearbetning, varvid används någon slags energi för att skapa rörelse, uppvärmning eller kontroll. ANM: Speciella hygienkrav anges i andra EU-direktiv (se bilaga E). Exempel på hygienrisker och acceptabla lösningar för dessa ges i bilaga B, som inte är en del av den egentliga standarden. Denna standard gäller i första hand för maskiner som är tillverkade efter standardens utgivningsdatum. De principer som anges i denna standard kan tillämpas på andra typer av maskiner och utrustning som används för att bearbeta livsmedel och där liknande risker kan uppstå. Exempel på sådana maskiner för livsmedelsbearbetning ges i bilaga C, som inte är en del av den egentliga standarden.
Livsmedelsmaskiner - Grundläggande begrepp - Del 2: Hygienkrav
Prenumerera på standarder med tjänst SIS Abonnemang. Genom att prenumerera får du effektiv åtkomst till gällande standarder och säkerställer att ditt företag alltid har tillgång till senaste utgåvan.
Läs mer om SIS Abonnemang